Två andra boendeformer som också oftast går att hitta till ett förmånligt pris är pensionat och vandrarhem. Här kan det också vara svårt att veta vad som skiljer dessa åt. Planerar du en resa så rekommenderas det alltid att försöka boka i förväg. Detta är för att du ska få ett så förmånligt pris som möjligt. Skulle detta inte vara möjligt och du behöver en plats att bo på till ett bra pris kan vandrarhem eller pensionat vara en bra idé.

Detta får du hos ett pensionat

När du bor på ett pensionat så brukar du oftast få tillgång till sängkläder och handdukar. Det brukar även ingå tjänster som exempelvis städning. På ett pensionat brukar det också finnas tillgängliga måltider som frukost, lunch och middag. Det kan därför liknas vid ett bed and breakfast men skillnaden är att ett pensionat oftast bedrivs i en egen lokal. Beroende på vilket pensionat du bor hos kan måltider ingå eller så får du betala extra för dessa. Oftast får du information när du checkar in om måltider.

Vad som ingår hos vandrarhem

Det går att beskriva vandrarhem som en boendeform där du ofta behöver ta hand om dig själv. Exempelvis så brukar det inte ingå handdukar eller service som städning. Du får lite mer fria tyglar och behöver eventuellt hitta närliggande restauranger att äta på. Det kan också vara så att du behöver dela rum eller andra faciliteter med andra boende på vandrarhemmet. På så sätt kan du hålla nere kostnaden. En av fördelarna med att bo på vandrarhem är att de är billigare än ett hotellrum.

Hotell i olika standarder

Vill du verkligen bo på hotell så finns det såklart hotell i olika prisklasser. Det finns till exempel allt från femstjärniga hotell till hotell med färre stjärnor. Har du en tight budget kan du alltid kolla på de hotell som har färre stjärnor då dessa brukar vara billigare. Bara för att de är billigare behöver det inte betyda att de är dåliga. Väljer du ett hotell med färre stjärnor kan det fortfarande vara möjligt att använda tjänster som rumsservice med mera. De flesta brukar även ha en bar där du kan köpa både mat och dryck. Städning är standard och brukar ingå i det pris som du betalar för hotellrummet.